Vertrouwens Contact Personen (VCP’s) KV de Meeuwen

Vertrouwenscontactpersoon Meeuwen

Sinds een aantal jaren heeft kv de Meeuwen vertrouwenscontactpersonen (VPC). We zullen ons voorstellen. Als eerste is het goed om te melden dat we beiden de cursus hebben gevolgd om binnen deze functie te kunnen functioneren. Wat zijn de taken van een VPC?

Bron: NOC NSF
De vertrouwens(contact)persoon (VCP) is binnen de sportclub het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag. De VCP is er voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc. Deze persoon biedt binnen de club een luisterend oor, geeft raad en verwijst door naar geschikte hulp. De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Veel verenigingen en alle – bij NOC*NSF aangesloten – sportbonden hebben zo’n vertrouwenscontactpersoon aangesteld. Ze wijzen de weg bij vragen en kunnen actief meedenken over preventieve maatregelen.

Binnen de vereniging heeft de VCP een neutrale positie. De VCP wordt geacht te handelen volgens een vast protocol. Het is niet de bedoeling dat de VCP het probleem van de melder overneemt, inhoudelijk begeleidt of zelf onderzoek doet. De VCP maakt wel melding van een probleem of incident bij het bestuur. Dit gaat via een rapportage-systeem waarbij de gegevens geanonimiseerd zijn en dus niet door andere partijen zijn terug te leiden tot een persoon. Alle informatie die de VCP ontvangt, wordt vertrouwelijk en zoveel mogelijk anoniem behandeld.

Elma Drost

Mijn naam is Elma Drost. Ik werk 2 dagen per week als leerkracht op PCB de Pelikaan in Putten. Inmiddels ben ik al meer dan 35 jaar lid van de Meeuwen. Jarenlang heb ik zelf gekorfbald, maar de laatste jaren ben ik betrokken als ouder van Mirthe, Joas en Meike, als vrijwilliger en als supporter. Op de zaterdagen ben ik dan ook nog steeds regelmatig bij de Meeuwen te vinden. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich prettig en veilig voelt, ook bij een sportvereniging. Daarom kun je mij altijd aanspreken, bellen of mailen als je wat wilt bespreken. Je kunt ervan uitgaan dat we vertrouwelijk omgaan met datgene wat je aan Heidy of mij vertelt.

Heidy van de Pol

Ik ben Heidy van de Pol, moeder van 3 kinderen waarvan alleen Marrit nog korfbal speelt bij de Meeuwen. Zelf heb ik nooit gekorfbald maar ben wel op andere vlakken actief geweest binnen de vereniging. Zo heb ik in het bestuur gezeten, heb ik kantinediensten gedraaid en ben al jaren teamouder. De Meeuwen is een fijne vereniging waar iedereen zich fijn en veilig behoort te voelen. Mocht er toch iets zijn dat niet goed voelt twijfel dan niet om Elma of mij aan te spreken, te bellen of even te mailen. Uiteraard blijft wat je ons verteld tussen ons. Voor zover dit mogelijk is zullen Elma en ik de dingen wel samen bespreken.

Mocht je contact willen zoeken met één van ons dan kan dat via de mail of via de telefoon.

Elma Drost (06-17731150) of Heidy van de Pol (06-54310121) – vertrouwenspersoon@kvdemeeuwen.nl

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Een beetje opvoeder

Na gezin en school wordt de sportvereniging ook wel de derde opvoeder genoemd. Veel jeugd in Nederland is lid van een sportvereniging. Die heeft daardoor grote invloed op het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren komen doorgaans met veel plezier bij de sportclub. Daarom is het belangrijk dat een sportvereniging een sociaal veilige plaats is voor kinderen.

Rol van de vereniging

Onze vereniging is een locatie waar zich activiteiten afspelen die het verschil kunnen maken in de ontwikkeling van alle kinderen en ouders. We vinden het belangrijk dat onze trainers en coaches zich bewust zijn van de invloed en rol die ze hebben op hun groep en op de kinderen. Het bevorderen van een pedagogisch klimaat op onze sportvereniging moet zorgen voor een positieve ontwikkeling van jeugdleden.

Wat gaan we doen?

Onze vereniging heeft zich ingeschreven voor het thema ‘vroeg signaleren’ van de Open Club subsidie van de gemeente Putten. Met vroeg signalering wordt het vroegtijdig signaleren van een dreigend probleem bedoeld (dat kan van alles zijn: van te koud gekleed zijn in de winter, ouders die een kind nooit komen ophalen tot blauwe plekken). Als vereniging denken we op die manier mee in het ontwikkelingsproces van een (jong) kind en het gezin als dit nodig is.

Vroeg signaleren kan er toe bijdragen dat problemen klein, beheersbaar en sneller oplosbaar zijn. Ook willen we in onze vereniging meer openheid en draagvlak creëren om onderwerpen bespreekbaar te maken. Om te kunnen vroeg signaleren is enige kennis van jeugd-, opgroei- en opvoedingsproblematiek belangrijk. Onze vereniging zal deelnemen aan een aantal georganiseerde train-de-trainer workshops over dit thema en mee doen met het verenigingstraject high-5 van de NOC*NSF.

Vragen of meer informatie over dit thema binnen onze vereniging?

Vertrouwenscontactpersonen Elma Drost (06-17731150) of Heidy van de Pol (06-54310121) (vertrouwenspersoon@kvdemeeuwen.nl)

16 sep 2022

Grote Clubactie 2022 – We starten zaterdag, 24 september!

22 aug 2022

Kledingtassen en bidons staan klaar! We gaan KORFBALLEN!

15 aug 2022

Update teamindeling en trainingstijden

VanPijlen
Bos